Megbízható és rugalmas koronavírus tesztközpontok cégek és magánszemélyek részére

DermaMedical – Bőrgyógyászati és Orvos- Esztétikai Központ

SARS-CoV-2 Real Time – PCR koronavírus szűrés

A DermaMedical Bőrgyógyászati és Orvos – Esztétikai Központban a SARS-CoV-2 RT-PCR vizsgálatát légúti mintából, 3-féle COVID-19 specifikus gén kimutatásával végezzük. Szerződéses, akkreditált labor partnerünk (SYNLAB Hungary Kft.) által alkalmazott teszt a vírus genetikai állományának 3 szakaszát vizsgálja: kimutatja az E gént, az RdRP gént és a magasabb érzékenységű N gént is, így az általuk használt PCR reakció igen nagy érzékenységűnek tekinthető.

Covid-19 szerológiai (IgM / IgG) szűrés

A DermaMedical Bőrgógyászati és Orvos – Esztétikai Központban az Európai Unió által engedélyezett CE, IVD (in vitro diagnosztikai célra történő felhasználásra) jelzésű eszközzel végezzük az új koronavírus COVID – 19 IgG / IgM specifikus gyorsteszt elvégzését.

A klinikánkon végzett COVID – 19 IgM / IgG szerológiai gyors teszt vizsgálatok az immunrendszernek a fertőzésre adott válaszát mutatják ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd később IgG típusú ellenanyagokat termel – a szerológiai tesztek ezen fehérjék kimutatásán alapulnak. Ez a teszt a betegség lezajlását illetve a tünetmentes fertőzést mutatja ki.

Komplex koronavírus szűrési csomagjainkat kiszállással is biztosítjuk Magyarország területén!

Klinikánkon koronavírus szűrésre az alábbi eljárások elérhetőek:

 • SARS-CoV-2 RT-PCR vizsgálat (légúti mintából, 3-féle COVID-19 specifikus gén kimutatásával)
 • SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat (vénás vérből, nagy teljesítményű automatán, CMIA technológiával)
 • Szerológiai IgM/IgG ellenagyag kimutatásán alapuló gyorsteszt

Sokan a vírusfertőzést tünetmentesen vészelik át, így nem is tudnak az esetleges fertőzöttségükről. Esetükben a kórelőzményi adatok alapján célszerű eldönteni, hogy milyen vizsgálattal érdemes igazolni vagy kizárni a SARS-CoV-2 fertőzés tényét.

Klinikánk a szolgáltatást kizárólag nem akut tüneteket produkáló, érintettek esetében tudja elvégezni. Akut tünetekkel rendelkező érintettek esetén a háziorvos és a mentőszolgálat illetékes.

Amit a PCR tesztelésről tudni érdemes

 • A PCR vizsgálattal kimutatható a sejtekben lévő vírus a garat és az orr nyálkahártyájából vett sejtekből.
 • Ez az eljárás akkor alkalmazható, amikor a vírus megtalálható a véráramban és a felső légutak nyálkahártyáján, illetve a betegség tüneteit észleljük magunkon.
 • Fontos, hogy e módszer sem tökéletes. Abban az esetben, ha a minta helyesen kerül levételre, előkészítése és feldolgozásra a vizsgálat pontossága 95% feletti.
 • A vírus a megfertőződést követően PCR tesztelési módszerrel a lappangási időszak kezdeti napjai után (1-14 nap, általában 5 nap), míg a tünetekkel járó időszakban, és – mai ismeretek alapján – a betegség tünetmentessé válását követően még két héten át mutatható ki.

Ha a vizsgálat a vírus jelenlétét igazolja, akkor ez megbízható jelzője a vírus jelenlétének és a személy fertőzőképességnek.

Amennyiben orvosi vizsgálat, orvosi ellátás, munkavállalás, külföldre való utazás vagy egyéb okok miatt PCR tesztre van szüksége erre klinikánk maximum a jelentkezéstől számítva 24 órán belüli mintavétellel és max 48 órán belüli eredményközléssel lehetőséget biztosít.

A SARS-CoV-2 RT-PCR teszt elvégzésének protokollja:

 • Ha a mintavétel az orrnyálkahártyáról történik, a mintavétel nem igényel előkészületet!
 • Amennyiben a mintavétel a garat nyálkahártyáról vett mintavétellel történik – legalább 10 órán át ne fogyasszon ételt, ne mosson fogat, ne használjon szájvizet, ne használjon, cukorkát ne szopogasson, ne rágjon rágógumit, kizárólag tiszta vizet fogyasszon, azt is csak kifejezett szomjúság esetén – ezt lehetőleg kerülje a vizsgálat előtt 6 órával. Ellenkező esetben a fenti előkészületek be nem tartása szennyezett mintát eredményezhet.
 • A teszt elvégzését megelőzően minden személynél: hőmérséklet ellenőrzést végzünk, kitöltjük a szükséges egészségügyi dokumentációt, kézfertőtlenítést biztosítunk ezt követően kerülhet sor a vizsgálat elvégzésére.

A teszt elvégzése előtt egészségügyi adatlap kitöltése szükséges a háziorvosa elérhetőségének megadása kötelező.

Hogyan történik a SARS-CoV-2 RT-PCR szűréshez a mintavétel?

 • A DermaMedical Bőrgyógyászati és Orvos-Esztétikai Központ a SARS-CoV-2 RT-PCR vizsgálat elvégzésére felkészült egészségügyi asszisztense a a garat vagy orrnyálkahártyáról törléses mintát vesz.
 • A levett mintát a tesztelt személy személyes adatainak megküldésével ( név, születési dátum, TAJ szám)továbbítjuk a klinikánk szerződéses labordiagnosztikai partnerének a SYNLAB Hungary Kft. mikrobiológiai laboratóriumba, ahol a laboratórium vírus genetikai állományának 3 szakaszát vizsgálja. Kimutatja az E gént, az RdRP gént és a magasabb érzékenységű N gént is.
 • A teszt eredményéről klinikánk a tesztelt személyeket, az érintettek által megadott e-mail címre küldött e-maillel, elektronikus úton tájékoztatja klinikánk hivatalos covidteszt@dhc.hu e-mail címéről. Az érintetteknek megküldésre kerül a labor által megküldött hivatalos laborlelet, valamint klinikánk által kiállított igazolás is a teszteredményről.
 • A laborlelet és az igazolás átvételére személyesen klinikánkon is lehetőséget biztosítunk.
 • Pozitív eredmény esetén a beteg tovább irányítását is elvégezzük az érvényben lévő járványügyi protokoll alapján. Jelenési kötelezettségünknek eleget téve, a pozitív eredmény jelentését megtesszük az érintett háziorvosa és az illetékes Népegészségügyi Hatóság felé is.

A laboratórium megteszi a jogszabályban előírt adattovábbítást az egészségügyi államigazgatási szerv ( EESZT) részére.

A PCR teszt kiértékelésének lehetséges eredményei és vonatkozó szakmai protokollja:

 • PCR TESZT – Pozitív: kimutatható a vírus, a személy fertőzőképes: A vonatkozó járványügyi protokoll alapján amennyiben állapota jó otthoni karanténban tartózkodás kötelező, klinikánk értesíti telefonon háziorvosát valamint a járványügyi eljárásrendnek megfelelően a Csongrád Megyei Népegészségügyi Osztályt. Amennyiben állapota nem jó, háziorvosát értesítjük, aki gondoskodni és dönteni fog az esetleges kórházi kezelés szükségességéről.
 • PCR TESZT – Negatív: nem mutatható ki a vírus: Javasolt szerológiai vizsgálat elvégzése. Ha a javasolt szerológiai vizsgálat IgM ellenanyagot nem mutat, de az IgG kimutatható, akkor ön a jelen tudományos ismeretek szerint védett.

Mely esetekben végezzük el a COVID-19 gyorstesztet?

A tesztek elvégzésére klinikai szakmai protokollunk alapján az alábbi esetekben van lehetőség:

 • Olyan esetekben, amikor a páciensnek nincsenek súlyos tünetei vagy egyáltalán nincsenek tünetei, de a fertőzés lehetősége biztosan nem zárható ki.
 • A páciensnek enyhe légúti tünetei vannak (enyhe köhögés láz nélkül és légzési nehezítettség nélkül)

Mely esetekben nem végezzük el a COVID–19 gyorstesztet?

 • Lázas, beteg állapotban lévő vagy azon pácienseket, akik típusos korona vírusos tünetekkel rendelkeznek, nem fogadunk, háziorvosukhoz irányítjuk őket. Ebben az esetben a PCR technikával végzett teszt indokoltságáról a háziorvos döntése irányadó.
 • Amennyiben a páciens külföldről, magasan fertőzött területről érkezett haza, lehetséges, itthoni betegkontaktus miatt otthonában kell maradnia. Ez esetben a vizsgálatra nem fogadjuk, leghamarabb 2 hét után tudjuk fogadni a vizsgálat elvégzésére.

 

Hogyan lehet kimutatni a COVID-19 fertőzést?

Jelenleg kétféle eljárás ismert, melyeket egyre szélesebb körben használnak tesztelésre.

1) PCR TESZT: Polimeráz láncreakción alapuló teszt, mely a vírus egyik részét, az RNS-t mutatja ki. Ez az eljárás akkor alkalmazható, amikor a vírus megtalálható a véráramban és a felső légutak nyálkahártyáján, illetve a betegség akut tüneteit észleljük magunkon. Komoly laboratóriumi háttér szükséges az elvégzéséhez.

2) SZEROLÓGIAI GYORSTESZTEK: Ezek a vizsgálatok az immunrendszernek a fertőzésre adott válaszát mutatják ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd később IgG típusú ellenanyagokat termel – a szerológiai tesztek ezen fehérjék kimutatásán alapulnak. Ez a teszt a betegség lezajlását illetve a tünetmentes fertőzést mutatja ki. Könnyen elvégezhető, nem szükséges hozzá laboratóriumi háttér, ugyanakkor pontossága, specificitása és érzékenysége (96-100%).

 

Amit a Covid–19 gyorstesztről tudni kell:

 • A klinikánkon végzett COVID–19 IgM/IgG szerológiai gyors teszt vizsgálatok az immunrendszernek a fertőzésre adott válaszát mutatják ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd később IgG típusú ellenanyagokat termel – a szerológiai tesztek ezen fehérjék kimutatásán alapulnak. Ez a teszt a betegség lezajlását illetve a tünetmentes fertőzést mutatja ki
 • A szerológiai vizsgálat biztonsági szűrésre, előszűrésre – például egy intézménybe való belépés előtt, vagy szolgáltatás elvégzése előtt történő szűrésre – nem alkalmas, etikailag és szakmailag nem ajánlott.

Epidemiológiai szempontok alapján a szerológiai vizsgálatoknak a fertőzöttség visszamenőleges igazolása vagy a betegség lefolyásának nyomon követese szempontjából van nagy jelentősége.

Klinikánk által alkalmazott Covid-19 szerológiai gyorsteszt adatai:

Gyártó: HANGZHOU ALLTEST BIOTECH CO., LTD.

Európai képviselő / European Representative: MedNet GmbH, Germany

Tanúsítványok: CE, IVD

Hatósági Bizonyítvány: OGYÉI (REF INCP-402)

Klinikánkon kizárólag a gyártó által igazolható és megfelelő tanúsítvánnyal valamint a magyar forgalmazó által hatósági engedéllyel rendelkező teszteket alkalmazunk!

A DermaMedical Bőrgógyászati és Orvos–Esztétikai Központban az Európai Unió által engedélyezett CE, IVD (in vitro diagnosztikai célra történő felhasználásra) jelzésű eszközzel végezzük az új koronavírus COVID–19 IgG/IgM specifikus gyorsteszt elvégzését.

A koronavírus gyorsteszt kiértékelésének lehetséges eredményei és vonatkozó szakmai protokollja és tennivalók:

 • Ha az IgG pozitív és az IgM negatív: a Páciens már átesett a fertőzésen, jelen ismereteink szerint már nem fertőz és a betegséget legalább 1-2 évig nem fertőződhet meg újra a COVID-19 vírussal. A higiénés szabályok betartása, különösen a rendszeres és alapos kézmosás természetesen elengedhetetlen
 • Ha az IgG pozitív és az IgM is pozitív: a Páciens megkapta a fertőzést, jelenleg is fertőzőnek kell tekintenünk, de már elkezdődött az IgG termelése. Hívja fel a háziorvosát, tájékoztassa az eredményről és vonuljon önkéntes karanténba. ANTSZ felé a gyorsteszt eredményét jelezzük a járványügyi protokollnak megfelelően
 • Ha az IgG negatív és az IgM pozitív: a Páciens a fertőzés kezdeti szakaszában van, másokra is veszélyt jelent, fertőz. Hívja fel telefonon a háziorvosát és vonuljon önkéntes karanténba. ANTSZ felé a gyorsteszt eredményét jelezzük a járványügyi protokollnak megfelelően
 • Mind az IgG, mind az IgM negatív: a Páciensnél jelenleg a fertőzésre adott válaszreakció nem mutatható ki, de felhívjuk a figyelmet, hogy a vizsgálat a fertőzés kizárására nem alkalmas