Utazás a védettségi igazolvánnyal

A külpolitikáért felelős miniszter megkezdte a tárgyalásokat a védettségi igazolvány külföldön történő elfogadása érdekében. A tárgyalások eredménye alapján az alábbi országokba lehet korlátozásmentesen beutazni az OLTOTTSÁGOT igazoló védettségi igazolvánnyal. Amennyiben a beutazni szándékozó nem rendelkezik ilyen igazolvánnyal, rá az érvényben levő beutazási szabályok vonatkoznak.

Albánia

2021. június 10-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Albániába, a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal. A védettségi igazolvány birtokosai ugyanazokra a szolgáltatásokra és kedvezményekre jogosultak, mint az albán oltási igazolások birtokosai. 

Bahrein

A két ország között 2021. május 3-tól hatályos megállapodás alapján Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Bahreinbe, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, a magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány).  

A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok „on-arrival” vehetik fel a vízumot a Repülőtéren. A „BeAware Bahrain” applikációt a magyar állampolgároknak is le kell tölteniük a mobiltelefonjaikra,

A nem beoltott 6 és 18 év közöttieknek a beérkezéskor a repülőtéren PCR tesztet kell elvégeztetniük az egészségügyi hatóságokkal. Ezt követően a negatív teszt megérkezéséig karanténban kell tartózkodniuk (ez jelenleg 24-48 óra, a karantén helyszíne nem előírt).

Ciprus

2021. június 6-tól Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ciprusra a két ország közötti, a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal, valamint az oltások időpontját és a vakcina típusát igazoló oltási igazolással. Ciprus a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el. Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad.

A 12 évnél idősebb kiskorúnak PCR-teszttel lehetséges a beutazás, míg a 12 évnél fiatalabbak PCR-teszt és védettségi igazolás nélkül utazhatnak, de nekik is ki kell tölteni a CyprusFlightPass elektronikus adatait.

Figyelem! Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól.

Az utasnak az oltottságot igazoló védettségi igazolványt és az oltási igazolást fel kell töltenie a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie a formanyomtatványt. A visszaigazolást induláskor és érkezéskor ellenőrzik. A fentiektől függetlenül érkezés után a ciprusi hatóságok véletlenszerű tesztelést végezhetnek.

Cseh Köztársaság

2021. május 15-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Csehországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától, az alábbiak szerint:

  • két dózisú oltás esetén a belépés az első oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 3 hónapig megengedett;
  • két dózisú oltás esetén, ha már a második oltás felvétele is megtörtént, az országban való tartózkodás az első oltás dátumától számított 9 hónapig lehetséges;
  • egy dózisú oltás esetén a belépés az oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 9 hónapig megengedett.

Az a magyar állampolgár, aki átesett a betegségen, a cseh szabályozás szerint egy kétnyelvű igazolással kell rendelkezzen ahhoz, hogy teszt és karantén nélkül tudjon beutazni Csehországba.

A 18 év alatti gyermekek, további szabályozás elfogadásáig, 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztre van szükség a belépéshez. (Karantén és újabb teszt helyben nem szükséges.)

Észak-Macedón Köztársaság

2021. május 14-től a két ország közötti megállapodás szerint azok a magyar állampolgárok, akik rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától, karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Észak-Macedóniába, kivéve, ha Indiából érkeznek. Hasonlóan korlátozásmentes a belépés a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. 

Grúzia

2021. május 21-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Grúziába, a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal.

A grúziai szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Június 1-től a fentiek csak a légi úton történő belépésre vonatkoznak. A szárazföldi és vízi úton történő határátlépéshez az oltás tényét igazoló védettségi igazolvány mellett 72 óránál nem régebbi negatív eredményű PCR tesztet is be kell mutatni.

Az oltottságot igazoló védettségi igazolvány hiányában a magyar állampolgárok 72 óránál nem régebbi negatív eredményű PCR teszt bemutatásával, majd a belépést követő 3 nap múlva saját költségen újabb negatív eredményű PCR teszt bemutatása ellenében karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Georgiába.

Oltottságot igazoló védettségi igazolvány hiányában a határátlépést megelőzően ki kell tölteni egy elektronikus regisztrációs űrlapot, amelyben a személyes adatok megadása mellett nyilatkozni kell az elmúlt 14 napban tett utazásokról, a grúziai tartózkodási helyről és elérhetőségről. A regisztráció az alábbi internetes oldalon érhető el: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia/tk6157/

Horvátország

2021. június 17-ével Magyarország a „zöld” kategóriába került, amely értelmében a Magyarországról Horvátországba beutazó állampolgárok érvényes útiokmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba. (Azon magyar állampolgárok, akik közvetlenül olyan EU tagállamból érkeznek Horvátországba, amely szintén „zöld” besorolású, és utazásukat/kiindulásukat hitelt érdemlően igazolni tudják, számukra szintén korlátozásmentes a beutazás.) 

Fontos azonban rögzíteni, hogy a védettségi igazolvány megléte – amely a két ország között kötött kétoldalú megállapodás értelmében, május óta fontos alapja volt a horvátországi beutazásnak – továbbra is szükséges a magyarországi visszautazáshoz, a védettség magyar szabályok szerinti igazolásához. 

Kiskorúakra vonatkozó szabály: a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt negatív (PCR, antigén gyorsteszt) eredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal.  Ez a mentesség jelenleg nem illeti meg a 12-18. év közötti korosztályt.

Kazahsztán

Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Kazahsztánba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal (oltóanyagtól függetlenül). 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak az 5 év alatti gyermekek esetében nem szükséges negatív PCR-teszt bemutatása abban az esetben, ha a vele utazó személyek rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal. 5 év feletti kiskorúak esetében – vakcinaigazolvány hiányában – PCR-teszt igazolás bemutatása szükséges!

Marokkó

2021. június 10-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Marokkóba, a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal.  

A marokkói szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. 

Moldova

2021. június 1-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Moldovába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A moldovai szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. 

Mongólia

A két ország közötti megállapodás szerint a felek 2021. május 21-től elismerik és elfogadják egymás védettségi igazolványait. A mongol belső szabályozás szerint az ország területére csakis azok a külföldi állampolgárok léphetnek be, akik rendelkeznek mindkét oltással, és a 2. oltást követően eltelt legalább 14 nap, vagy a belépéstől számított legfeljebb 4 hónapon belül bizonyítottan átestek a koronavíruson. Magyar állampolgárok oltottságot/átesettséget igazoló védettségi igazolvány birtokában szabadon beléphetnek az országba, annak hiányában az aktuális rendelkezések vonatkoznak rájuk.

Montenegró

Magyarország állampolgárai és az ott tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek korlátozás (teszt- és karanténkötelezettség) nélkül léphetnek be Montenegróba.

Szerb Köztársaság

Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Szerbiába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal (oltóanyagtól függetlenül). 

Azok a magyar állampolgárok, akik védettségi igazolványt a koronavírusból történő igazolt felgyógyulást követően kaptak, kizárólag Magyarországról utazhatnak be PCR-teszt nélkül (tehát nem bárhonnan!).

A szerb szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Szlovákia

2021. június 9-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt-, karantén kötelezettség) nélkül léphetnek be Szlovákiába az oltási igazolások és védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló, kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal és az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással, ugyanakkor legkésőbb a határon regisztrálni szükséges a https://korona.gov.sk/ehranica/ weboldalon. A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők.

Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokkal történt oltást elfogadja. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának 2021. június 14-én 06:00-tól hatályos, 218/2021. sz. rendeletében foglaltak alapján karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be az országba azok a személyek, akik:

  • két dózisú oltás esetében már megkapták az első oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 90 nap;
  • két dózisú oltás estében megkapták a második oltást, és az első oltás beadásának időpontjától eltelt legalább 21 nap, azonban nem több mint 12 hónap;
  • egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap;
  • az a személy, aki korábban átesett a fertőzésen, és a kigyógyulását követő 180 napban megkapta valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap.

A védettségi igazolvánnyal és oltási igazolással rendelkező személyeket kísérő 18 évnél fiatalabb kiskorúak hasonlóan korlátozás nélkül utazhatnak be Szlovákiába, és mindazokat a szabadságokat élvezhetik, mint a védettségi igazolvánnyal utazó személyek.

Szlovénia

2021. május 1-től Magyarország állampolgárai és a vele együtt utazó, 15. életévet be nem töltött közeli hozzátartozó kiskorú korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphet be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben a szülők rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított megfelelő érvényes igazolással (védettségi igazolvány).  

Törökország

2021. május 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. 

Ukrajna

2021. június 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ukrajnába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától. Ugyanakkor a külföldinek a beutazáskor olyan, a COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással kell rendelkeznie, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel.

Az ukrán szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést és a szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 12 év alatti gyermekeknek is. 

Zöld-foki Köztársaság

Feltöltés folyamatban…